W mijającym tygodniu w Polsce przebywała grupa studentów z Wydziału Rybactwa i Ochrony Wód Uniwersytetu Południowo-Czeskiegow Czeskich Budziejowicach i Wydziału Rolnictwa Uniwersytetu im. Mendla w Brnie. Do Olsztyna przyjechali 6 listopada, by zapoznać się z badaniami naukowców UWM dotyczącymi hodowli i chowu ryb, zwłaszcza ryb łososiowatych oraz z warmińsko-mazurskimi gospodarstwami rybackimi.
W kilkunastoosobowej międzynarodowej grupie pod kierownictwem prof. Jana Kourzila i dr inż. Jano Regendy znajdowali się nie tylko Czesi, lecz dwaj Słowacy, Hindus, Koreanka (Płd), Kazaszka i Turek, którzy w Czechach kształcą się w języku angielskim i czeskim. Głównym celem ich wizyty było zapoznanie się z Centrum Akwakultury i Ekologii przy Katedrze Ichtiologii i Akwakultury UWM.
Centrum oddano do użytku 12 lat temu. Korzystają z niego studenci kilku wydziałów UWM, ale przede wszystkim Wydziału Bioinżynierii Zwierząt, na którym są dwa kierunki: ichtiologia i akwakultura (I st.) oraz biogospodarka rybacka (II st.), kształcące w systemie stacjonarnym oraz niestacjonarne podyplomowe studia na kierunku ichtiologia i akwakultura.
W Centrum przywitała gości prof. dr hab. Dorot Fopp-Bayat, kierowniczka Katedry Ichtiologii i Akwakultury na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM. Po laboratoriach oprowadzał gości prof. dr hab. Roman Kujawa z tej katedry. Objaśniał unikatowe urządzenia do biotechniki rozrodu ryb karpiowatych, głównie karpia i gatunków reofilnych (rzecznych), w warunkach kontrolowanych (m.in. jazia, klenia, certy, bolenia); hodowli ryb łososiowatych (pstrągów, troci i łososi) i koregonidów (sieja, sielawa) w obiegach recyrkulacyjnych (RAS); larwikultury (m.in. miętusa, siei, ryb okoniowatych); rozrodu ryb ozdobnych oraz metod karmienia i zabiegów zdrowotnych.
Prof. Kujawa podkreślił, że ikrę do badań pozyskuje się metodami naturalnymi (masażem) od dojrzałych ryb (tarlaków) złowionych w rzekach czy jeziorach, bo nie jest zwolennikiem odczynników chemicznych czy ingerencji hormonalnych.
Studentów szczególnie zainteresowały unikatowe baseny do inkubacji ikry i podchowu wylęgu w zamkniętych obiegach wody, zautomatyzowane agregaty i aparatura do usuwania zanieczyszczeń biogennych (osadów i odchodów), aparatura do utrzymania pożądanych parametrów wody (np. temperatury, tlenu, odczynu-pH, wielkości przepływu) i kontroli karmienia, także akwaria z rybami słodkowodnymi oraz tropikalno-egzotycznymi.
Potem grupę przejął prof. dr hab. Janusz Guziur, emerytowany profesor Katedry Ichtiologii i Akwakultury, pokazując im miasteczko akademickie i dwa kortowskie jeziora doświadczalne, oraz informując o występującej ichtiofaunie wód Warmii i Mazur. Goście zostali obdarowani fachową literaturą, głównie autorstwa naukowców-ichtiologów UWM.
Kolejnym celem ich wycieczki było jedno z najlepszych w województwie przedsiębiorstw jeziorowych Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o. o., gdzie dzięki gościnności prezesa mgr Mirosława Tymoszczuka zapoznali się z problemami produkcji różnych gatunków ryb, zwłaszcza podchowu siei i sielawy w sadzach, oraz ich przetwórstwa i przygotowania do sprzedaży w firmowych sklepach i smażalni.
Gospodarstwo jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i zdobywcą wielu nagród m. in.: I miejsce w kategorii „Produkt żywnościowy” Warmińsko-Mazurska Nagroda Jakości, Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur; medal Głównego Lekarza Weterynarii za działalność prowadzoną w przetwórstwie; II miejsce w Ogólnokrajowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. Po tej wizycie czeska grupa udała się w trasę powrotną do kraju.
Jerzy Pantak