W Gołdapi odbyła się XVII „Sprawny w zawodzie”. W konkursowych zmaganiach wzięło udział 16 zespołów ze wszystkich placówek OHP w Polsce – łącznie 64 uczestników i 16 opiekunów. Do rywalizacji przystąpili m.in. kucharze, fryzjerzy i mechanicy pojazdów samochodowych.
Kategorie konkursowe obejmują zawody cieszące się wśród uczestników OHP największą popularnością. W tym roku do rywalizacji przystąpili najlepsi kucharze, fryzjerzy i mechanicy pojazdów samochodowych. W konkursowe szranki stanęli również znawcy zasad bezpieczeństwa i higieny pracy z elementami prawa pracy.
W sumie do Gołdapi przyjechało 64 finalistów z całej Polski. Wielu z nich już teraz uchodzi za fachowców w swojej kategorii. Jedną z takich osób jest Paulina Brodowska z Giżycka. W tym roku Paulina wzięła udział w zagranicznym stażu zawodowym realizowanym w ramach programu „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up”. W hiszpańskim kurorcie Torremolinos uczyła się kuchni śródziemnomorskiej.
– Inspirują mnie różnego rodzaju programy kulinarne, gdzie mogę podglądać specjalistów i uczyć się od najlepszych. Często eksperymentuję w kuchni, nie lubię monotonii w potrawach. Lubię wyrażać w daniach ekspresję i samą siebie – mówiła przed rozpoczęciem konkursu.
Z kolei pochodząca z Krakowa Oliwia Wielkiewicz została finalistką w kategorii „fryzjer”. Jako jedna z najlepszych uczestniczek swojego hufca wzięła udział w projekcie Erasmus + realizowanym w greckich Salonikach.
– Decyzję o nawiązaniu współpracy z OHP uważam, za bardzo dobrą. W krakowskim hufcu dostałam możliwość nauki zawodu w jednym z najlepszych salonów w Krakowie i mnóstwo wsparcia od ludzi, którzy wiedzą co robią. Każdy, nawet mały sukces traktuję jako dowód na to, że wybór zawodu był słuszny i na pewno sobie w nim poradzę.
Na zakończenie konkursu „Sprawny w zawodzie 2022” wszyscy uczestnicy otrzymali list gratulacyjny od Małgorzaty Zwiercan, Komendanta Głównego Ochotniczych Hufców Pracy. Wraz z listem finaliści otrzymali okolicznościowe nagrody.
źródło: OHP