Goście z Małopolski przez cztery dni zapoznawali się z „Dziedzictwem Kulinarnym Warmii, Mazur i Powiśla”.
Mottem przewodnim wizyty stało się hasło: „wspierają się nawzajem”. Goście z Małopolski najbardziej zwracali uwagę na to, że w każdym z odwiedzanych miejsc gospodarze podkreślali swoją przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego i wzajemną współpracę w jej ramach.
Każdy z nich oferował produkty nie tylko swoje, lecz innych zaprzyjaźnionych członków sieci. Jeśli wędzona ryba, to z piwem z regionalnego browaru. Jeśli deser w restauracji, to z rzemieślniczymi lodami od sąsiada. Jeśli deska wędlin, to od lokalnego hodowcy. Jak podkreślali goście, są to wartości cenne i godne naśladowania. Co więcej, „Górale” zapowiedzieli rychło – już w czerwcu, wizytę kolejnej grupy.
W ramach realizacji operacji „Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego dla obecnych oraz dla potencjalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w Województwie Warmińsko-Mazurskim” małopolscy wytwórcy produktów regionalnych i tradycyjnych oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska: gospodarze winnic, producenci wędlin, wytwórcy pierożków, właściciele tłoczni, właściciele gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz przedstawiciele regionalnych władz samorządowych odwiedzili członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Był to projekt realizowany przez Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w Obszary Wiejskie.
Wizyta trwała od 16 do 19 maja 2021 roku. W jej trakcie „Górale” mieli okazję nabyć wiedzę oraz porównać swoje doświadczenia z przedstawicielami sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Goście z Małopolski odwiedzili:
- Młyn Młynomag w Grodzkim Młynie k. Reszla,
- Pasiekę PUCER będącą jednocześnie ekozagrodą edukacyjną w Pastwiskach k. Barcian,
- Browar Kormoran w Olsztynie,
- Mleczarnię Rzemieślniczą Roguska Struga k. Lidzbarka Warmińskiego,
- Tradycyjną Wędzarnię Ryb w Kabornie k. Purdy,
- Gospodarstwo Rybackie Koszelewy Państwa Ossowskich.
Ponadto, mieli okazję zasmakować w regionalnych daniach opartych o lokalne surowce w „Siedlisku na półwyspie” w Wierzbie k. Rucianego-Nidy, w restauracji Malta Cafe w Olsztynie, w restauracji w Pałacu Galiny, w restauracji na Zamku w Reszlu oraz Nidzicy. W Olsztynie degustowali lody Kroczek. Na koniec zwiedzili Pałac Mortęgi Hotel & SPA w Mortęgach k. Lubawy.
źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego