Na placu Unii Europejskiej w Mrągowie trwają dwa kulinarne festiwale (30.07.-01.08.2021r.): Festiwal Pierogów Świata i Festiwal Smaków Świata! Podczas wydarzenia można spróbować dań z różnych zakątków świata.
FESTIWAL SMAKÓW ŚWIATA
Do miasta zawitają smaki z Azji, Europy, aż po Amerykę. Będziecie mieli okazję spróbować produktów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Najlepsze dania, przekąski i napoje będą czekać na was w jednym miejscu. Z całą pewnością zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami.
Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata.
FESTIWAL PIEROGÓW ŚWIATA
Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Na tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata m.in. z Persji, Gruzji, Hiszpanii, Wietnamu, a także wielu orientalnych deserów i przekąsek.
Czym różnią się takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. To oczywiście nie wszystkie z naszych propozycji, zapraszamy serdecznie na festiwal. To miejsce gdzie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
źródło: materiały prasowe organizatora, UM Mrągowo